* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات


MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................
Khamis, 5 Ogos 2010

KURSUS KAEDAH PEMBELAJARAN LUAR BILIK DARJAH ( PLBD ) EKONOMI ASAS 2010

Reaksi :  
Merupakan satu pengalaman baru dalam diri pelajar apabila dilaksanakan Pembelajaran Luar Bilik Darjah atau dikenali sebagai PLBD. Apa tidaknya pelajar dibenarkan membuat tinjauan, menjalankan kajian kes, membuat pemerhatian, mengumpul maklumat tentang ekonomi samada di luar bilik darjah, di luar kawasan sekolah yang berhampiran mahupun di luar daerah. Mungkin inilah caranya untuk menghilangkan mood belajar di kelas-kelas maka pelajar di beri gerak kerja luar yang berfaedah berkaitan mata pelajaran ekonomi Asas. PLBD boleh berlaku semasa proses pengajaran dan pembelajaran. Hasilnya hendaklah diterjemahkan dalam bentuk folio sebagai bukti ia dilaksanakan.

Untuk merealisasikannya Pejabat Pelajaran Daerah Mersing di bawah unit Pengurusan Akademik bersama JKD Ekonomi Asas, SMK Anjung Batu telah mengadakan kursus pendek pada 4 Ogos 2010 bertempat di Bilik Komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Mersing untuk memberi maklumat dan kefahaman tentang pelaksanaannya di sekolah. Jurulatih daerah yang berkaitan iaitu Puan
Nurul Ashikin Binti Ree telah dijemput untuk memberi ceramah tentang PLBD ini kepada guru-guru yang mengajar mata pelajaran ekonomi Asas di sekolah Menengah.

" Galakan gerak kerja luar yang berfaedah ini, tentu pelajar akan lebih berminat dengan mata pelajaran Ekonomi Asas", katanya semasa menyampaikan maklumat dan peransang kepada guru-guru itu semasa kursus diadakan.

Semoga inilah cara terbaik kita meningkatkan semangat pelajar terhadap mata pelajaran Ekonomi Asas. Tahniah kepada semua guru-guru kerana menjayakannya. Bersama-sama kita panjatkan do'a kepada illahi agar pelaksanaannya dilimpah kejayaan bukan sahaja kepada pelajar malah pendidik yang sentiasa berusaha meningkatkan kecemerlangan pelajar.

Terima Kasih dari kami warga PPD Mersing


0 komen ::

Catat Ulasan