* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Sabtu, 27 Mac 2010

Masa pembelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dipanjangkan mulai sesi persekolahan 2011

Reaksi :  
* Kabinet telah memutuskan supaya masa pembelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dipanjangkan mulai sesi persekolahan 2011.

** Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata keputusan itu, yang dibuat pada mesyuarat Kabinet Jumaat lalu, adalah selaras dengan usaha untuk memartabatkan Bahasa Malaysia dan memperkukuhkan penguasaan Bahasa Inggeris (MBMMBI) di kalangan murid sekolah berikutan pemansuhan pengajian dan pembelajaran sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris tahun sudah.

Ikuti liputan seterusnya di EDUWEBTV.

Marilah Membaca 1Malaysia

Reaksi :  
* Sebanyak 1000 buah sekolah menengah di seluruh negara bakal menerima sumbangan bahan bacaan sempena program `Marilah Membaca 1Malaysia` anjuran Perpustakaan Negara yang akan laksanakan bulan depan.

** Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi Dan Kebudayaan Heng Seai Kie berkata bahan bacaan berkenaan merupakan buku-buku dalam Bahasa Melayu, Bahasa Mandarin dan Bahasa Inggeris yang mengikut kesesuaian bacaan umum.

Ikuti piputan seterusnya di EDUWEBTV.

Jumaat, 26 Mac 2010

Akademik, sukan sama penting

Reaksi :  
SATU Pelajar Satu Sukan...Mungkin itulah tema paling sesuai menggambarkan hasrat Kementerian Pelajaran yang mahu mewajibkan semua pelajar menyertai satu jenis sukan mulai tahun depan. Baca lagi di sini....

Sumber : Harian Metro.

Laman Blog PEMULIHAN KHAS MERSING HEBAT

Reaksi :  
Assalamu a'laikum wrth & Salam Mahabbah.

Sukacitanya si kerdil merakamkan jutaan tahniah kepada

My Photo En. Roslee b. Abdul @ Mohd, Guru Penolong di SK Nitar 01 kerana dapat membina laman blog yang bermaklumat dan ilmiah untuk perkongsian para pengujung yang budiman. Sila layari blog berkenaan di sini (http://leemersing.blogspot.com)

Beliau juga merupakan Jurulatih Utama PEMULIHAN KHAS . TAHNIAH.

SELAMAT DATANG KE DUNIA TANPA KERTAS.
Laman blog tersebut juga akan dipautkan ke Sudut Pautan Mersing blog ini.

Sekian. Wassalam.

Laman Blog LITERASI DAN NUMERASI ZON SELATAN

Reaksi :  
Assalamu a'laikum wrth & Salam Mahabbah.

Sukacitanya si kerdil merakamkan jutaan tahniah kepada

My Photo En. Roslee b. Abdul @ Mohd, Guru Penolong di SK Nitar 01 kerana dapat membina laman blog yang bermaklumat dan ilmiah untuk perkongsian para pengujung yang budiman. Sila layari blog berkenaan di sini. (http://linuselatan.blogspot.com)

Beliau juga merupakan Jurulatih Utama LINUS peringkat kebangsaan. TAHNIAH.

Laman blog tersebut juga akan dipautkan ke Sudut Pautan Mersing blog ini.

Khamis, 25 Mac 2010

Surat Pengarang - PARENTS: LINUS HAS DAMAGED THE CONFIDENCE OF STUDENTS

Reaksi :  
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ingin mengucapkan terima kasih dan penghargaan kerana prihatin terhadap pendidikan kana-kanak yang mengikuti program LINUS. KPM ingin merujuk kepada Laporan Akhbar Sin Chew Daily bertarikh 11 Mac 2010 – Parents: LINUS has damaged the confidence of students.
Terlebih dahulu, Kementerian Pelajaran ingin memaklumkan bahawa saringan ini bukanlah bertujuan untuk menetapkan lulus atau gagal murid-murid yang menduduki saringan LINUS.
Baca lagi di sini....

Surat Pengarang - THE PASS RATE AMONG CHINESE SCHOOLS IN LINUS ONLY 20%.

Reaksi :  
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ingin mengucapkan terima kasih dan penghargaan kerana prihatin terhadap pendidikan kana-kanak yang mengikuti program LINUS. KPM ingin merujuk kepada Laporan Akhbar China Press bertarikh 10 Mac 2010 – The Pass rate among Chinese schools in LINUS only 20%.
Terlebih dahulu, Kementerian Pelajaran ingin memaklumkan bahawa saringan ini bukanlah bertujuan untuk menetapkan lulus atau gagal murid-murid yang menduduki saringan LINUS.
Baca lagi di sini....

Surat Pengarang - BELUM TERIMA ELAUN KHAS

Reaksi :  

Baca lagi di sini...

Surat Pengarang - STUDENT NOT ALLOWED TO SIT FOR BM PAPER

Reaksi :  
Ministry of Education Malaysia (MES) would like to refer an article in the SUN newspaper entitled “Student not allowed to sit for BM paper” on 17th of March 2010.

First and foremost, the Ministry of Education applauds Adrian Kumar Vendargon’s keen interest in wanting to sit for the BM paper in the SPM examinations.
More details...

Surat Pengarang - NOT A PRACTICAL IDEA

Reaksi :  
Mr. Liong Kam Chong, Seremban, raised several issues and MoE would like to clarify that apart from producing sports champions, MOE main objective is to develop human capital through sports.
Ministry of Education (MOE) welcomes and appreciates the writer’s feedback regarding the 1Student 1Sport policy, in which each student is required to participate in at least one sport starting from next year, (THE STAR dated 13 March 2010 on the issue of – “Not A Practical Idea”).
The policy does not refer to high performance sports that require special coaching and facilities, as there is already a separate programme for that. Rather, we want students to acquire the skills, discipline, camaraderie, values and spirit that come along with the participation of sports.
More details....

Surat Pengarang - STANDARDS FOR STUDENTS

Reaksi :  
The Ministry of Education (MoE) welcomes and appreciates the writer’s feedback in “Standards for students” by Liong Kam Chong, Seremban (New Straits Times, 18 March 2010, page 18), regarding the 1Student 1Sport policy, in which each student is required to participate in at least one sport starting from next year.
The writer raised several issues and MoE would like to clarify that apart from producing sports champions, MOE main objective is to develop human capital through sports.
More details.....

Surat Pengarang - SISTEM PENDIDIKAN SEKARANG HANYA SESUAI UNTUK WANITA

Reaksi :  
Sistem pendidikan di Malaysia telah mengalami beberapa evolusi sejajar dengan pembangunan dan keperluan negara. Dengan mengambilkira pelbagai perubahan dan cabaran alaf ke-21, penambahbaikan dan pemantapan sistem pendidiikian diperlihatkan dalam perundangan, dasar dan program utama pendidikan, seperti Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA). Sistem Pendidikan Negara dibangunkan berlandaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.
Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ingin memberi maklum balas kepada Laporan Akhbar KOSMO bertarikh 10 Mac 2010 – SISTEM PENDIDIKAN SEKARANG HANYA SESUAI UNTUK WANITA, wawancara yang telah diadakan oleh wartawan kosmo dengan Datuk Dr. Wan Halim Wan Othman pakar sosiologi klinikal.
Baca lagi....

Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan menubuhkan satu jawatankuasa yang berperanan untuk mendapatkan pandangan pelbagai pihak berhubung polisi pendidikan seks di sekolah. Jawatankuasa ini akan dianggotai oleh pakar-pakar dalam bidang pendidikan seks, biologi dan hal-hal yang berkaitan dengan perkara ini. Baca lagi di sini......

Surat Pengarang - CREATING THINKING STUDENTS

Reaksi :  
Meeting the needs of new learners.
Creating thinking students.
More details.....

Surat Pengarang - KEEPING THE CURRICULUM RELEVANT

Reaksi :  
Education reform long overdue.
More details ......

Surat Pengarang - KEMENTERIAN TAK TUKAR STATUS CALON ISI JAWATAN PENGETUA

Reaksi :  
Ada pihak menganggap pelantikan sebagai Pengetua Sekolah sebagai satu beban.
Ikuti berita selanjutnya di sini.

MBMMBI - MASA BELAJAR BM, BI DITAMBAH

Reaksi :  
Sukacitanya dimaklumkan bahawa Kabinet setuju usaha selaras pelaksanaan MBMMBI mulai tahun depan.
Baca lagi di sini...

Kempen Kesedaran Alam Sekitar Sempena "Earth Hour" Negeri Johor

Reaksi :  
Dimaklumkan bahawa Kerajaan Negeri Johor akan mengadakan Kempen Kesedaran Alam Sekitar " Earth Hour" yang akan diadakan pada 26-27 Mac 2010 bertempat di Aras 1, Kompleks Menteri Besar,79503 Kota Iskandar, Nusajaya, Johor.
Selain itu sebagai tanda sokongan kepada kempen ini aktiviti memadamkan lampu telah ditetapkan pada 27 Mac 2010 bermula 8.30pm hingga 9.30pm (selama 1 jam sahaja).

SKPM VERSI TERKINI UNTUK 2010

Reaksi :  

Instrumen Penarafan Kendiri SKPM 2 Versi 2010 - V22 telah ditambah penambahbaikan. Sila buat penyemakan dan pembetulan semula pada elemen 12.5 dan 12.6 bagi yang terlibat.

SKPM V22 ( Sila klik di sini )

Isnin, 22 Mac 2010

PENCALONAN ANUGERAH PELAJAR CEMERLANG 2009 - YAYASAN SAYANG MUTIARA

Reaksi :  
Tindakan : Pengetua dan Guru Besar

Assalamu a'laikum wrth & Salam Mahabbah.

Sukacita dimaklumkan Yayasan Sayang Mutiara dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Johor berhasrat menghargai dan membantu pelajar-pelajar cemerlang dari sekolah-sekolah yang terletak di luar bandar sebagai satu aktiviti kebajikan di bawah skop pendidikan.

Tujuan utama Anugerah Pelajar Cemerlang ini adalah untuk memotivasikan dan menggalakkan pelajar-pelajar dari sekolah-sekolah di luar bandar berdaya saing dan mencapai kecemerlangan dalam pelajaran. Anugerah ini terbuka kepada semua golongan pelajar yang menuntut di Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Menengah Kebangsaan tanpa mengira bangsa dan agama seperti butiran berikut :

a) Pelajar sekolah di luar bandar.

b) Keluarga miskin.

c) Cemerlang dalam peperiksaan awam

d) Cemerlang dalam aktiviti kokurikulum

e) Disiplin yang baik.

Sehubungan dengan itu, mohon kerjasama pihak sekolah mengenalpasti pelajar-pelajar yang hendak dicalonkan menerima anugerah tersebut dengan melengkapkan borang yang telah dilampirkan bersama surat berkaitan perkara tersebut. Borang-borang yang lengkap hendaklah dihantar terus ke Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Johor (u.p. En.Muhamad Khair bin Mohaidin, PP Sains) sebelum atau pada 23 April 2010.

Salinan borang pencalonan berkenaan beserta senarai nama pencalonan secara berkelompok hendaklah dihantar ke pejabat ini u.p. PPPD Kurikulum.

Kerjasama tuan amat diharapkan dan satu penghormatan bagi kecemerlangan daerah Mersing.

Terima kasih, wassalam.