* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Khamis, 16 Disember 2010

Makluman : Pertukaran Pengetua SMK Tan Sri Abdul Kadir

Reaksi :  
Assalamu a'laikum wrth dan Salam Mahabbah.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa Hjh. Rosita binti Din, Pengetua STAR bertukar ke SMK Anjung Batu berkuatkuasa 1 Disember 2010.

Moga pertukaran ini memberi impak kepada pengurusan pendidikan di daerah Mersing, khususnya di SMK Anjung Batu.

Wassalam.

Media : nampaknya cikgu kenalah bersabar

Reaksi :  
Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi, menjelaskan kementerian belum sedia menempatkan guru pembantu dalam kelas ramai murid untuk kurangkan beban tugas guru, sebaliknya ia hanya syor untuk jangka panjang kerana memerlukan kos tinggi dan kelulusan Jabatan Perkhidmatan Awam. Mamat rasa elok juga cadangan itu diperhalusi sebelum dilaksanakan bagi elak pelbagai masalah, seperti pertindihan tugas.

Media : Jurulatih cekap perkasa sukan sekolah

Reaksi :  
PELANTIKAN jurulatih bertauliah sukan dan kokurikulum di sekolah rendah dan menengah wajar disokong padu kerana tindakan drastik ini dapat mencungkil bakat baru atlit tahap akar umbi untuk diketengah ke persada nasional dan antarabangsa.

Negara kekeringan bakat atlit khusus olahraga dan balapan seperti dilihat daripada prestasi kontinjen negara pada temasya ke-16 Sukan Asia baru-baru ini.

Media : Usah percaya dunia kiamat 2012

Reaksi :  
Mufti ingatkan umat Islam jangan taksub mitos Planet Nibiru

Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid mengingatkan umat Islam agar tidak mempercayai kewujudan Planet Nibiru dan ramalan kiamat akan berlaku apabila planet itu melanggar bumi pada 2012.

Katanya, umat Islam wajib mempercayai kedatangan hari kiamat adalah ketentuan Allah SWT dan bukannya ramalan tukang tilik.
“Hari kiamat dan bumi musnah pasti akan berlaku seperti dijelaskan al-Quran dan Rasulullah SAW, jadi usah fikirkan bila ia akan berlaku.

Media : Sejarah jadi subjek tambahan SPMU mulai 2014

Reaksi :  
Mata pelajaran Sejarah akan diperkenal dalam Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) mulai tahun 2014, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, ini bagi memberi peluang kepada murid memperbaiki keputusan dan berupaya memperolehi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Media : Timbang rayuan 100 guru enggan berpindah

Reaksi :  
Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) meminta Kementerian Pelajaran menimbang rayuan 100 guru di Selangor yang tidak mahu berpindah ke daerah lain berikutan langkah penyusunan semula.

Presidennya, Hashim Adnan, berkata berdasarkan pengalaman beliau, tindakan menukar guru berkenaan akan menimbulkan lebih banyak masalah daripada menyelesaikan masalah sedia ada.

Media : Jangan beban ibu bapa dengan yuran tambahan tinggi

Reaksi :  
Bayaran tambahan persekolahan bagi sesi 2011 hendaklah berdasarkan pada pekeliling yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kementerian tidak mahu melihat ibu bapa dibebankan dengan pembayaran yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah kepada mereka.

Media : Buku teks Sastera ditarik balik

Reaksi :  
Buku teks subjek Sastera Bahasa Malaysia yang akan digunakan pelajar Tingkatan Lima sekolah menengah tahun depan bakal ditarik balik berikutan dakwaan kandungannya menyentuh sensitiviti kaum, selain mengkritik dan menghina orang Melayu serta India.

Persetujuan menarik balik serta-merta buku teks bertajuk Interlok karya Abdullah Hussain itu dipersetujui Penolong Pengarah Unit Bahasa Melayu dan Kesusasteraan Melayu, Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pelajaran, Sairi Adenan dan Pengarah Jabatan Penerbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Abdul Khalik Sulaiman, selepas pertemuan dengan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T Murugiah semalam.

Kementerian Pelajaran bersedia hadapi sesi persekolahan baru

Reaksi :  
Kementerian Pelajaran bersedia menghadapi sesi persekolahan tahun 2011 termasuk daripada aspek bekalan buku teks, kelengkapan bilik darjah, keperluan guru serta pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR).

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata walaupun ada beberapa kekurangan kerusi dan meja di Sabah dan sedikit kekurangan guru, langkah sewajarnya telah diambil bagi mengatasinya.

Keputusan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2010

Reaksi :  
23 Disember 2010 (Khamis), Keputusan PMR akan diumumkan.

Sila muat turun Kenyataan Akhbar di bawah.

Penilaian 10% Markah Kokurikulum Kemasukan ke IPTA 2011

Reaksi :  
Sumber : Portal Rasmi KPM

Adalah dimaklumkan bahawa kemasukan markah kokurikulum ke dalam Aplikasi Penilaian 10% Markah Kokurikulum Kemasukan ke IPTA 2011 boleh dibuat mulai 15 Disember 2010 sehingga 15 Januari 2011.
Layari aplikasi di sini.

Surat kepada Pengarang - SOALAN MATEMATIK TAMBAHAN TIDAK LENGKAP

Reaksi :  
Lembaga Peperiksaan (LP) mengambil maklum tentang kesilapan berkaitan Kertas Soalan Matematik Tambahan SPM 2010 [Soalan 11(a)]. Walau bagaimanapun, kajian LP mendapati bahawa kesialapan kecil tersebut tidak menjejaskan prestasi calon keseluruhannya.

Surat kepada Pengarang - CHECK MISTAKE

Reaksi :  
Ministry of Education (MOE) refers to a SMS, published in THE STAR newspaper dated 3 December 2010 on the issue of – Check mistake.
Lembaga Peperiksaan (LP) mengambil maklum tentang kesilapan berkaitan Kertas Soalan Matematik Tambahan SPM 2010 [Soalan 11(a)]. Walau bagaimanapun, kajian LP mendapati bahawa kesialapan kecil tersebut tidak menjejaskan prestasi calon keseluruhannya.

Surat kepada Pengarang - MARKING SCRIPTS AMID THE DIN IS IRRESPONSIBLE

Reaksi :  
Ministry of Education (MOE) would like to refer to an article by Mike, Klang, published in THE STAR dated 1 Disember 2010 on the issue of Marking scripts amid the din is irresponsible.

Surat kepada Pengarang - SWITCH EXAMS TO DRY MONTHS

Reaksi :  
Ministry of Education (MOE) would like to refer to an article by Liong Kam Chong, Seremban, published in THE STAR dated 7 November 2010 on the issue of – Switch exams to dry months.
Rabu, 15 Disember 2010

KEPUTUSAN KEMASUKAN KE KRK/SK/KAA/SMKA NEGERI JOHOR 2011

Reaksi :  
Selasa, 14 Disember 2010

Makluman : Muhasabah Pengurusan Akademik PPD Mersing 2010

Reaksi :  
Tindakan : Pengetua dan Guru Besar

Assalamu a'laikum wrth dan Salam Mahabbah.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa Unit Pengurusan Akademik PPD Mersing sedang melakukan proses muhasabah / post mortem pengurusan akademik daerah Mersing bagi tahun 2010.

Muhasabah berkenaan dilakukan bertujuan untuk mengenalpasti kekuatan, kelemahan, peluang dan cabaran pengurusan akademik daerah Mersing tahun 2010.
Proses ini amat penting bagi membuat penambahbaikan kepada strategi pengurusan akademik untuk sesi 2011.

Sehubungan itu, mohon jasa baik tuan agar dapat membuat penilaian , komen dan cadangan kepada pengurusan kami di peringkat PPD dan daerah dengan melengkapkan borang-borang yang dilampirkan bersama hebahan ini dengan mengambil kira pelbagai faktor luaran dan dalaman.

Borang yang telah lengkap hendaklah dikembalikan kepada PPPD Kurikulum sebelum atau pada 29 Disember 2010. (ketetapan pada 8 Disember 2010 adalah terbatal)

Sekian untuk makluman dan tindakan tuan seterusnya.
Wassalam.

Lampiran 1 : Muhasabah.pdf
Lampiran 2 : Muhasabah_Strategi.pdf
Lampiran 3 : Borang_Cetusan_Idea_akademik.pdf
Lampiran 4 : Contoh_Matriks_SWOT.pdf

Pelan Operasi Akademik 2011

Reaksi :  
Assalamu a'laikum wrth dan Salam Mahabbah.

Sukacitanya berikut dilampirkan Pelan Operasi Akademik 2011 berdasarkan Buku Perancangan Strategik PPD Mersing 2009-2011 untuk tindakan dan makluman pihak sekolah.

Sekian . Wassalam.

Takwim Akademik Daerah Mersing 2011

Reaksi :  
Assalamu a'laikum wrth dan Salam Mahabbah.

Berikut di sertakan Takwim Akademik Daerah Mersing 2011 untuk makluman dan tindakan pihak sekolah.
Sekian. Wassalam.

Lampiran 1 : Takwim_2011.pdf
Lampiran 2 : TAKWIM MSSM 2011

Makluman : Pindaan Tarikh Taklimat Pengurusan Akademik

Reaksi :  
Assalamu a'laikum wrth dan Salam Mahabbah.

Sukacitanya dimaklumkan bahawa taklimat berkenaan terpaksa dipinda kepada ketetapan berikut :

Tarikh : 4 Januari 2011 (Selasa)
Masa : 8.30 pagi - 5.00 petang
Tempat : Bilik Mesyuarat PPD Mersing
Sasaran : Pegawai di PPD, Pengetua dan Guru Besar

Sehubungan itu, surat panggilan taklimat yang diedarkan sebelum ini adalah terbatal.
Sekian. Wassalam.
Ahad, 12 Disember 2010

Kelebihan sistem belajar Kumon

Reaksi :  

IBU bapa masa kini menyangka kejayaan anak berasaskan jumlah A dalam peperiksaan menyebabkan mereka menghantar anak mengikuti pelbagai kelas dan tuisyen tanpa menyedari ia mungkin membantut semangat kejayaan kanak-kanak itu.

Justeru, adalah penting mengenal pasti pusat pengajian yang menawarkan asas tepat untuk menjuruskan anak anda menghasilkan peningkatan dalam keyakinan diri.

Kasih seorang bapa, Toru Kumon kepada anaknya adalah ramuan penting dalam pembangunan Kumon lebih 50 tahun dahulu di Jepun yang membuka laluan kepada kanak-kanak di seluruh dunia.

Baca lagi di sini....

Pengurusan prestasi perlu teratur, sistematik

Reaksi :  
KPI mampu jadi petunjuk pencapaian produktiviti melalui kecekapan organisasi

PENILAIAN Tahap Kecekapan (PTK) diperkenalkan dalam Sistem Saraan Malaysia (SSM) bermula 1 November 2002, dimantapkan pada 2005 dan dibuat pengubahsuaian pada 2008.

Bertujuan menggalakkan pembangunan diri pegawai perkhidmatan awam melalui pembelajaran berterusan, meningkatkan budaya organisasi pembelajaran dan melaksanakan pengurusan sumber manusia berasaskan daya saing atau kompetensi.