* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Sabtu, 5 November 2011

Media : Formula selesai PPSMI

Reaksi :  
Sumber : Berita Harian


  • Foto
    TIMBALAN Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin diiringi Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Wee Ka Siong (kiri) dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abdul Ghafar (kanan) pada Majlis Perjumpaan Bersama Pegawai Kementerian Pelajaran mengenai pemansuhan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di Putrajaya, semalam. - Foto Afendi Mohamed
  • Foto
    SEBAHAGIAN Pegawai Kementerian Pelajaran mengenai pemansuhan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) hadir di Putrajaya, semalam.
  • Dibenar ikuti subjek dalam BI hingga Tingkatan Lima
  • Guna BM sepenuhnya 2016 SRK, 2021 SMK
PUTRAJAYA: Kira-kira lima juta pelajar kohort Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dibenar meneruskan pembelajaran kedua-dua mata pelajaran itu dalam bahasa Inggeris (BI) sehingga tamat Tingkatan Lima.
Ia berikutan keputusan Kabinet semalam untuk melaksanakan pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Malaysia (BM) sepenuhnya di sekolah rendah pada 2016, manakala di sekolah menengah pada 2021 mengikut dasar Memarbatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata murid kohort PPSMI boleh memilih sama ada untuk meneruskan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (BI), BM atau dalam kedua-dua bahasa apabila memasuki Tingkatan 1 bermula tahun depan.

Katanya, keputusan itu diambil selepas kerajaan mengambil kira pandangan dan kerisauan ibu bapa, anak mereka yang sudah mengikuti pengajaran dan pembelajaran subjek berkenaan dalam BI selama enam tahun di sekolah rendah tidak dapat menyesuaikan diri dengan peralihan bahasa secara mendadak.

“Perlu diperjelaskan juga, murid Tahun Tiga hingga Tahun Enam 2012 dibenar untuk meneruskan pembelajaran dalam BI, BM atau kedua-dua bahasa di sekolah kebangsaan; BI, bahasa Cina atau kedua-dua bahasa di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan BI atau bahasa Tamil atau kedua-duanya di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil," katanya pada sidang media di sini semalam. 
Kohort terakhir PPSMI di sekolah rendah pada masa ini berada dalam Tahun Dua tahun ini dan tamat Tahun Enam pada 2015.

Bagaimanapun, katanya bagi murid yang sudah mengikuti pengajaran dan pembelajaran subjek berkenaan dalam BM atau kedua-dua bahasa dibenar mengikuti pengajaran dan pembelajaran dalam BM sepenuhnya.

“Dengan keputusan ini, pemansuhan PPSMI adalah kekal. Kerajaan tidak bercadang melaksanakan semula PPSMI seperti dituntut oleh sesetengah pihak,” katanya.

Muhyiddin serta Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abd Ghafar Mahmud, turut memberikan taklimat kepada Pengarah Pelajaran Negeri dan Pegawai Pelajaran Daerah berhubung perkara itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

“Kerajaan berharap keputusan membenarkan kohort PPSMI, iaitu murid Tahun Dua hingga Tingkatan Lima tahun ini untuk meneruskan pembelajaran dalam BI sehingga tamat Tingkatan Lima dapat melegakan ibu bapa.

“Kerajaan yakin dengan keputusan ini, pencapaian murid kohort PPSMI dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah, Penilaian Menengah Rendah dan Sijil Pelajaran Malaysia tidak akan terjejas," katanya.

Ditanya mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berupaya menghalang PPSMI dimansuhkan, Muhyiddin berkata beliau sudah berbincang dengan Perdana Menteri berhubung kaedah "soft-landing" itu.

“Saya berjumpa dengan Perdana Menteri sebelum beliau berangkat ke Makkah... kerajaan dalam hal ini sudah membuat keputusan secara bersama, ini bukan keputusan saya dan bukan keputusan Kementerian Pelajaran.

“Perdana Menteri adalah Pengerusi Kabinet... lebih-lebih lagi apabila ia sudah menjadi polemik, Perdana Menteri setuju PPSMI dimansuhkan cuma bagaimana nak laksanakan kita kemukakan hari ini (semalam),” katanya.

Bagaimanapun, katanya, Perdana Menteri ada memberikan pandangan untuk meningkatkan penguasaan BI seperti kandungan sastera Inggeris dimasukkan dalam silibus lebih daripada sekarang.

Katanya, kementerian akan mengkaji perkara itu untuk disesuaikan dengan masa pembelajaran di sekolah termasuk berkaitan sekolah dua sesi iaitu pagi dan petang.

“Saya harap Tun (Dr Mahathir) faham sebab dia penyokong kuat Barisan Nasional (BN), kita buat keputusan bukan untuk suka-suka tetapi saya percaya rakyat terima, ibu bapa boleh terima. Kita faham, sebab itu keputusan ini dibuat begitu rupa supaya tidak bangkitkan masalah kepada rakyat,” katanya.

Tahun lalu, kerajaan memutuskan dasar MBMMBI dimulakan tahun ini yang mana menyaksikan murid Tahun Satu tahun ini mengikuti pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains dalam BM sepenuhnya manakala pelajar Tingkatan Satu tahun depan akan mengikuti pengajaran dan pembelajaran subjek berkenaan dalam BM sepenuhnya.

Bagaimanapun, katanya, selepas mengambil kira pandangan ibu bapa, Kabinet mengambil keputusan seperti diumumkan semalam.

Muhyiddin juga berkata kajian Kementerian Pelajaran mendapati kurang lima peratus daripada jumlah kelas di 7,495 sekolah rendah menggunakan sepenuhnya BI dalam pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains.

"Manakala di peringkat sekolah menengah, kurang sembilan peratus daripada jumlah kelas di 2,192 sekolah menggunakan BI dalam pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains," katanya. 

0 komen ::

Catat Komen