* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات


MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................
Selasa, 23 Oktober 2012

Isu Pemantapan Profesion Perguruan Topik Utama Dialog Pelan Pendidikan 2013-2025

Reaksi :  

 6 Okt (Bernama) -- Isu pemantapan profesion perguruan menjadi topik perbincangan popular pada sesi dialog Hari Terbuka Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 di Dewan Budaya Universiti Sains Malaysia (USM) di sini Sabtu.
Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abdul Ghafar Mahmud berkata tahap kompentensi guru, pengurusan pengajaran dan pembelajaran (P&P) di sekolah, beban tugas guru, kewibawaan guru besar dan pengetua menjadi antara isu yang mendapat sambutan hangat peserta dialog berkenaan.
"Isu ini adalah antara agenda utama yang terkandung dalam pelan kita. Kesemua perbincangan hari ini akan diteliti sedalam-dalamnya bagi merangka sistem baru untuk mentransformasi sistem sedia ada," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata dalam usaha meningkatkan kualiti perkhidmatan guru, laporan awal pelan itu mensasar 30 peratus graduan cemerlang dari Institusi Pengajian Tinggi (IPT) tempatan dan luar negara akan bekerja dalam sektor pendidikan.

Katanya, pihaknya akan memperkenalkan skim perkhidmatan khusus untuk menarik minat graduan cemerlang bagi mengisi kekosongan jawatan dalam bidang perguruan.

-- BERNAMA

0 komen ::

Catat Ulasan