* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Selasa, 23 April 2013

Suratkepada Pengarang : BERITA HARIAN BERTARIKH 12 MAC 2013 – PEGAWAI EMOSI SESI PENERANGAN SISTEM GAGAL

Reaksi :  


Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ingin merujuk kepada Surat Pembaca “Bapa Prihatin, Kuantan” dalam ruangan Forum akhbar Berita Harian bertarikh 12 Mac 2013 – Pegawai emosi sesi penerangan sistem gagal. 
Pihak KPM ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas keprihatinan dan juga mengambil maklum cadangan yang dikemukakan mengenai pegawai yang memberi sesi penerangan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). 
Semua guru yang melaksanakan PBS adalah guru yang terlatih dan telah didedahkan kepada kaedah-kaedah membuat pentaksiran semasa menjalani kursus asas perguruan sama ada peringkat sijil atau diploma. Guru-guru ini juga telah mengikuti penataran Dokumen Standard Prestasi (DSP) sebelum mereka melaksanakan PBS di sekolah. 
Pengoperasian PBS di sekolah juga tertakluk kepada penjaminan kualiti bagi memastikan pelaksanaannya mematuhi peraturan dan garis panduan yang telah ditetapkan oleh Lembaga Peperiksaan (LP). Penjaminan kualiti ini adalah untuk memastikan pentaksiran yang dijalankan oleh guru menepati pencapaian dan penguasaan murid, ia menjamin kesahan dan kebolehpercayaan skor, serta kebolehtadbiran instrumen dan keadilan kepada calon. Kaedah penjaminan kualiti yang ditetapkan oleh LP ialah pemantauan, pementoran, penyelarasan dan pengesanan. Semua sekolah melaksanakan penjaminan kualiti ini dan menjadualkan aktiviti yang berkaitan dalam Takwim Sekolah. Pengetua/GuruBesar dan Jawatankuasa (JK) PBS sekolah bertanggungjawab memastikan pelaksanaan aktiviti penjaminan kualiti dalam pelaksanaan PBS dan menghantar laporan kepada pihak Pejabat Pelajaran Daerah (PPD), Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) dan LP. Mekanisme penjaminan kualiti boleh dirujuk dalam Buku Panduan Pengurusan PBS mulai muka surat 24. 
Ibu bapa boleh mendapat laporan prestasi anak-anak melalui guru
di sekolah pada bila-bila masa yang diperlukan. Laporan boleh dijana melalui SPPBS dalam bentuk deskriptif dan dapat memberi maklumat tentang tahap penguasaan murid dalam pembelajaran. Guru memberi pelaporan berdasarkan evidens yang ditunjukkan oleh murid. Malahan ibu bapa boleh meminta guru menunjukkan evidens tersebut sama ada yang boleh difailkan atau secara autentik diperolehi terus daripada murid. Standard yang perlu dikuasai oleh murid terdapat dalam DSP yang boleh dimuat turun dari laman web LP. Ibu bapa juga boleh memainkan peranan dalam menentu sahkan pelaporan yang diberikan kepada guru kepada anak mereka dengan merujuk penguasaan anak mereka dengan DSP.
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

0 komen ::

Catat Komen