* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Isnin, 29 Februari 2016

PERSEDIAAN AWAL MESY.TAKLIMAT ATAS TALIAN MENGGUNAKAN APLIKASI TELEGRAM - Akademik

Reaksi :  
Assalamu alaikum wrth dan Salam Mahabbah..
Subhanallah, AlHamdulillah, Allahu Akbar

Sukacitanya dimaklumkan bahawa Unit Pengurusan Akademik, PPD Mersing merangka untuk mengadakan mesyuarat atau taklimat serta perbincangan profesional dua hala secara atas talian menggunapakai aplikasi telegram.

Tindakan ini diambil sebagai langkah kontingensi kepada cabaran-cabaran dan kekangan kew sekarang yg terpaksa menghadkan pergerakan pegawai/guru serta pelaksanaan aktiviti-aktiviti yg berkaitan.

Antara program yang dijangka akan terlibat dgn program ini adalah spt berikut :
1) Mesy.JKD iku mp.
2) Taklimat-taklimat dasar baru kpm (KSSM, Semakan KSSR, Semakan KSPK)
3) Taklimat program-program akademik KPM, JPN dan PPD serta JKD yang melibatkan guru-guru mp.
4) Perkongsian Amalan Terbaik.
dll..

Sehubungan itu, sebagai persediaan kearah merealisasikan program berkenaan, kami berharap agar pihak sekolah dapat mengenalpasti satu pc di ruang pejabat atau ruang bilik guru atau mana-mana lokasi yang sesuai, seterusnya 'install'kan aplikasi telegram...
PC tersebut akan dijadikan sebagai pusat akses program ini...

Semoga usaha ini dipermudahkan dan mendapat respon yang positif drpd semua pihak..Insya Allah..

BERKHIDMATLAH PADA ZAMANNYA
Bila bercakap ttg penjimatan dan oengurusan risiko, kita telah berdiri dan bersedia, bahkan telah berada di hadapan..
TINDAKAN SE ALIM KATA..
..................................

Check out "Telegram"
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.telegram.messenger

TELEGRAM - PENGENALAN
Telegram adalah aplikasi generasi baru IM dengan mengabungkan khidmat mesej pantas dengan perkongsian fail secara awan (cloud). Pengguna boleh berkongsi teks, gambar, video dan sebarang format fail (pdf, doc, zip, mp3, dan sebagainya). Ianya dibangunkan oleh dua beradik iaitu Pavel Durov yang mana seorang programmer dan Nikolai  Durov, seorang pakar terkenal dalam bidang matematik.  Telegram diperkenalkan pada 14 Ogos 2013 untuk versi iOS dan 20 Oktober untuk platform Android.

KELEBIHAN TELEGRAM 
Pantas dan lancar
Telegram amat lancar dan stabil.  Ianya begitu pantas memuatkan data kedalam sistem anda. Antaramukanya amat cemerlang dan kemas. Optimasi dilakukan dengan begitu baik sekali. Ianya mementingkan pengalaman pengguna (User Experience) menerusinya. Selain itu fungsi Broadcast memudahkan anda mnghantar sebarang pengumuman atau pesanan kepada beberapa rakan terpilih dengan mudah dan pantas.

Versi Mobile, Desktop dan Web.
Berbanding pesaingnya Telegram boleh dijalankan diatas sebarang peranti dan sistem pengoperasian (OS).  Saya sendiri memasang aplikasi ini pada desktop dan laptop saya menggunakan akaun yang sama. Oleh itu tiada ada masalah untuk saya berkongsi fail yang wujud didalam hard disk saya. Saya juga tidak perlu menghubungkan peranti pintar dengan desktop saya untuk mengakses sesuatu media atau fail.

Cloud - Penganti Email
Oleh kerana ianya membenarkan perkongsian sebarang format fail menerusi fungsi Cloud, ianya dilihat mampu menggantikan peranan email dalam organisasi. Fail-fail yang dikongsi akan dimuatkan akan disimpan dalam storan awan  ahli kumpulan boleh mengakses fail tersebut. Sudah tentu dengan Telegram anda tidak akan terganggu lagi dengan tawaran iklan, spam serta email notification dari laman sosial. Selain itu, anda boleh berkongsi seberapa besar fail dan media yang anda ada menerusinya. Mereka masih belum meletakan limit data untuk Claud Storage mereka.

Keselamatan Peringkat Tinggi
Data Encryption yang digunakan amat menyakinkan dan berteknologi tinggi- menurut pakar-pakar pengaturcaraan. Telegram juga  pernah mencabar sesiapa yang berminat untuk memacahmasuk (hack) sistem data mereka dengan tawaran USD300,000 . Namun, pada 10 Februari lepas mereka mengumumkan tiada siapapun yang dapat mengganggu sistem mereka. Mereka juga memberi jaminan  untuk meneruskan komitmen dalam menyediakan sistem serta ekosistem yang selamat disamping menjaga privasi pengguna dengan enggan untuk mendedahkan sebarang data kepada pihak ketiga. Selain sistem data heavily encrypted yang canggih, mereka juga memperkenalkan Passcode sebagai ciri keselamatan dimana untuk membuka aplikasi ini anda dikehendaki memasukan nombor pin atau kod laluan anda.

0 komen ::

Catat Komen