* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات


MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................
Rabu, 24 Ogos 2016

Gelombang 1 PPPM 2013-2015 tercapai

Reaksi :  
“MURID seka­rang ini ada­lah ‘digital na­ti­ve’,” – (Mark Prensky, 2001). “Didiklah anak-anak kamu mengikut zaman mereka bukan zaman kamu dilahirkan.” – (Saidina Ali RA). Demikian antara mutiara kata yang diucapkan oleh Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid ketika merasmikan Majlis Pelancaran Laporan Tahunan 2015, Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 yang berlangsung di Putrajaya baru-baru ini.
Mutiara kata itu menggambarkan bidang pendidikan kini sangat mencabar dan mengalami perkembangan pesat yang menuntut kita melakukan transformasi terhadapnya. Keadaan ini mempunyai kaitan dengan penggunaan teknologi komputer dan telekomunikasi secara meluas bukan sahaja dalam negara malah di seluruh dunia.
Kini bukan suatu luar biasa apabila kanak-kanak yang berusia 2 atau 3 tahun turut menggunakan­nya. Ibu bapa sengaja mendedahkan anak mereka kepada penggunaan iPad atau iPhone. Bayangkan apakah bentuk kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dan penguasaan maklumat yang dimiliki oleh kanak-kanak itu apabila mula menjejakkan kaki di bangku sekolah nanti.
ikuti laporan seterusnya di sini ..

0 komen ::

Catat Ulasan