* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Rabu, 19 April 2017

CATs mantapkan pelajar

Reaksi :  
Sejak sekian lama, kelemahan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sering menjadi perbincangan, sedangkan pelbagai pendekatan sudah diambil namun, hasilnya belum memuaskan.
Ada pihak berpendapat kelemahan itu berpunca daripada pelajar itu sendiri, namun ada juga mengatakan kaedah pengajaran dan pembelajaran (PdP) oleh guru yang kurang berkesan menjadi punca.
Biarpun masih banyak faktor boleh menyumbang kepada masalah itu, meletakkan kesalahan pada guru semata-mata dilihat lebih mendominasi pendapat dilemparkan.
Walaupun pelbagai langkah sudah diambil oleh Kementerian Pendidikan bagi mengatasi masalah itu, kemampuan pelajar menguasai bahasa Inggeris terus meragukan, sekali gus memaksa pihak berkenaan terus mencari pelbagai mekanisme untuk mengatasinya.
Terbaru Kementerian Pendidikan memperkenalkan Ujian Pencapaian Cambridge (CATs) sebagai satu kaedah tambahan pembelajaran bagi subjek Bahasa Inggeris dalam usaha meningkatkan penguasaan bahasa berkenaan terutama dalam kalangan murid dan pelajar luar bandar.

Ikuti laporan seterusnya di pautan berikut :
Sumber :
http://www.hmetro.com.my/node/222182

Selasa, 18 April 2017

Lima Ciri Guru Idaman Murid

Reaksi :  
http://www.sinarharian.com.my/mobile/gps-bestari/lima-ciri-guru-idaman-pelajar-1.661678

PELAJAR suka pada guru yang mudah tersenyum. Lebih menyenangkan lagi jika senyuman guru itu diselangi dengan sapaan 'Awak apa khabar?'; 'Sakit perut dah ok?'; 'Kalau ada masalah, boleh datang jumpa cikgu'; 'Mak ayah sihat ke? Lama cikgu tak jumpa diorang'.

Guru yang sering bertanya khabar dan suka berbual-bual dengan pelajar dikatakan menjadi kesayangan murid dan pelajar. Ia akan menjadi 'guru favourite' sekiranya guru itu tepati masa, komited dengan tugas, kecindan (suka berjenaka), kurang membebel, ajar sampai faham, ambil berat dan sebagainya.

Pakar Motivasi, Jumat Mat Salleh berkata, bukan mudah untuk memenangi hati pelajar dan bukan sesuatu yang sukar untuk membuatkan mereka suka pada kita.

"Saya melihat, seorang guru itu bukan sahaja perlu mempersiapkan diri dari segi faktor luaran seperti penampilan diri, berkelakuan sopan dan menjaga tingkah laku sahaja, sebaliknya guru juga perlu mempelajari pedagogi alaf baru yang sesuai dengan keperluan pelajar masa kini," katanya.

Merupakan Pengarah Eksekutif Richmind Legacy Sdn Bhd, Jumat atau lebih dikenali Cikgu Jumat berkata, warga guru perlu 'buang' beberapa sikap yang menyebabkan mereka tidak disukai pelajar.

"Kikis sikap 'moody' anda, jangan membebel, suka merajuk, malas mengajar, penting diri, selekeh, tak masuk kelas dan macam-macam ciri buruk lain. Jika anda masih kekalkan sikap sebegini, pelajar tidak dapat rasai keseronokan belajar dalam kelas," jelasnya.

Cikgu Jumat berkongsi lima tip untuk menjadi guru disukai pelajar di sekolah...

Tip 1 : Kenal pasti jenis pelajar

Sebagai seorang guru, kita seharusnya mengenal pasti jenis pelajar yang terdapat dalam kelas kita. Kita perlu mengenali mereka agar mudah merancang pedagogi pengajaran dalam kelas. Di samping itu, ia membantu guru untuk lebih dekat dan memahami tingkah laku pelajar dalam kelas. Bagaimana caranya?

Saya kongsikan anda dengan satu cara yang mudah untuk mengenal jenis pelajar menggunakan ‘Personaliti VAK’.

Bagaimana yang dimaksudkan dengan personaliti VAK? Seorang guru tidak perlu meminta pelajar untuk mengisi borang ujian personaliti, cuma melalui pemerhatian anda dalam kelas sahaja.

(V) merupakan kategori pelajar VISUAL

(A) merupakan kategori pelajar AUDITORI

(K) merupakan kategori pelajar KINESTETIK

Pelajar kategori VISUAL (V) ini adalah pelajar yang mudah tertarik dengan perkara yang mampu dilihat misalnya bergambar, berwarna dan paparan video. Ciri-ciri pelajar ini seperti memakai pakaian dengan kemas, selalu ingin kelihatan cantik, sering menggunakan perkataan “Saya Nampak, Saya Tengok, Saya Perhati”, dan suka perhatian.

Manakala, pelajar kategori AUDITORI (A) ini adalah pelajar sangat sensitif dengan bunyi. Lazimnya merupakan pelajar pendiam dan pemalu. Ciri-ciri pelajar ini seperti seorang yang tak banyak cakap, fokus ketika cikgu sedang mengajar dan selalu menggunakan perkataan “Saya dengar”.

Pelajar kategori KINESTETIK (K) pula merupakan pelajar paling aktif dalam kelas, dan kebiasaannya sukar duduk di satu tempat sahaja. Ciri-ciri pelajar ini seperti seorang yang suka menggerak-gerakkan kaki, suka bermain dengan pen dan suka menggunakan perkataan “Saya rasa, saya suka”.

Setiap pelajar mempunyai ketiga-tiga kategori di atas, namun pasti ada kategori yang lebih dominan dan mampu anda kenal pasti berdasarkan ciri-ciri yang saya jelaskan di atas.

Dengan mengenal pasti jenis pelajar, ia memudahkan cikgu untuk tackle atau menarik minat mereka berdasarkan cara pendekatan sesuai mengikut jenis pelajar. Pengaruh anda sebagai guru akan lebih terserlah apabila mampu menarik minat kesemua pelajar itu nanti.

Tip 2 : Guna alat bantu mengajar sesuai

Zaman persekolahan zaman dahulu berbeza dengan masa kini. Zaman dulu, guru hanya baca buku dan pelajar salin semula apa yang guru baca, dalam erti kata lain guru tidak menggunakan alat bantu mengajar selain buku teks.

Namun hari ini, zaman pemodenan telah menghakis minat pelajar untuk belajar kerana belajar tidak seseronok bermain video games atau menonton televisyen dan melayari Internet.

Justeru, guru harus berusaha keras mengajar secara kreatif, misalnya membawa alat bantu mengajar sesuai ketika sesi pembelajaran dalam kelas bagi menarik minat mereka.

Pada tip pertama tadi saya telah menjelaskan bagaimana mengenal pasti jenis pelajar anda. Ini akan memudahkan kerja anda sebagai guru dengan memilih alat bantu mengajar yang sesuai mengikut jenis pelajar masing-masing.

Pelajar VISUAL (V), alat bantu yang sesuai adalah sesuatu yang boleh dilihat misalnya kadbod bergambar, tayangan video dan pembelajaran di luar kelas.

Manakala pelajar AUDITORI (A) lebih tertarik kepada muzik latar yang boleh dimainkan untuk menarik minat mereka. Namun perlu  berhati-hati kerana pelajar ini tidak suka suasana yang terlalu bising.

Seterusnya, pelajar KINESTETIK (K), pelajar jenis ini sukakan pergerakan jadi anda kena berikan tugasan kepada mereka agar mereka sendiri yang selesaikan misalnya minta pelajar lukiskan, lakarkan, bentuk kumpulan, membuat pembentangan atau membina menara.

Alat-alat bantu ini sangat sesuai untuk meningkatkan pengaruh anda kerana ia memang menarik minat pelajar untuk mendalami apa yang mereka belajar. Pedagogi ini sangat sesuai dengan sistem pembelajaran abad ke-21 (Teacher Centered to Student Centered Learning).

Namun, ini bukan bermakna anda kena buat semua perkara di atas setiap kali mengajar. Saya cadangkan, sebaik-baiknya sebulan sekali mesti ada aktiviti yang menarik minat pelajar dengan alat bantuan mengajar tadi.

Tip 3 : Masukkan elemen mengajar yang unik

Pelajar mempunyai satu sifat umum iaitu sukakan perkara yang baru. Justeru itu, setiap guru haruslah sentiasa cuba membawa benda-benda baru yang unik dalam sesi pembelajaran.

Saya berikan contoh, mungkin kalau anda ingin mengajar tentang sejarah Hang Tuah di Melaka, maka mungkin anda boleh berpakaian seperti seorang pendekar yang lengkap dengan tengkolok ataupun replika keris.

Jika anda hendak mengajar tentang Sains, mungkin anda boleh bawa kiub ais dalam bekas untuk pelajar rasai, dan perhatikan bagaimana ais tersebut boleh mencair (Learning Experience).

Dalam erti kata lain, jangan mengajar hanya bergantung kepada satu sumber sahaja iaitu buku teks, kerana apa yang ada dalam buku teks adalah sesuatu yang pegun, tak boleh dilihat atau dirasai.

Dengan adanya elemen-elemen unik yang guru masukkan dalam kelas, pasti akan lebih menarik minat pelajar untuk sentiasa ternanti-nantikan kelas akan datang kerana mereka akan tertunggu-tunggu keunikan yang bakal anda bawa. Pada ketika itu,  sebenarnya rasa suka pelajar terhadap guru sudah berada pada tahap yang cukup tinggi.

Jadi guru yang disukai

Variasi sikap guru menjadikan sekolah itu 'cantik', harmoni

Tip 4: Komunikasi Dua Hala

Ilmu komunikasi adalah salah satu elemen penting untuk menjadi guru yang disukai pelajar. Komunikasi tidak terbatas kepada apa yang kita tuturkan sahaja, ia termasuklah cara berpakaian, tingkah laku atau bahasa badan, eye contact, lantunan suara, bahasa isyarat dan kesediaan kita mendengar.

Sebab itu seorang guru yang mempunyai kemahiran komunikasi yang tinggi sangat digemari pelajar, kerana mereka selesa berinteraksi dengan guru tersebut.

Tip 5 : Berhenti saat mereka ingin tahu

Apabila pelajar tidak minat dengan subjek yang mereka belajar, mereka sering lewat masuk kelas, selalu nak ke tandas dan tidur dalam kelas. Jadi, jika anda mahu mereka sentiasa datang awal ke kelas, anda perlu masukkan tip kelima ini. Berhenti saat mereka ingin tahu.

Misalnya lima minit terakhir ketika anda mengajar, masukkan sedikit previu topik yang anda ingin ajar di kelas akan datang.  Jadi, selepas anda ceritakan sedikit mukadimah yang menarik minat mereka, sila berhenti saat itu. Katakan kepada mereka, 'kalau nak tahu apa yang berlaku dan apakah proses seterusnya, datang awal ke kelas akan datang'.

Kaedah ini sangat berkesan untuk melatih pelajar agar terus bersemangat datang kelas pada awal waktu sebab anda tinggalkan mereka dengan persoalan. Ini kerana, secara semula jadinya pelajar mempunyai sifat ingin tahu yang sangat tinggi.

Konklusinya, seorang guru yang komited dalam melaksanakan tanggungjawab mendidik anak bangsa pasti berusaha agar disukai pelajar. Ia bukanlah untuk meraih populariti mahupun didorong oleh dasar lain, melainkan hendak melihat generasi ini menjadi insan cerdik pandai dan bersahsiah murni.

Cikgu jangan garang'

Sisipan GPSBestari.com berpeluang menemu bual pelajar tingkatan 6 dari Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah, Selangor, Muhammad Syukri Abdullah, 18, mengenai topik kali ini.

Muhammad Syukri berkata, guru-guru Malaysia perlu sporting dan bijak mengendalikan kelas ketika pembelajaran berlangsung.

"Kalau cikgu bijak kawal kelas, student nak belajar pun semangat. Ini tidak...asyik-asyik masuk kelas nak marah, denda itu, denda ini, boringlah.

"Lagi satu, penampilan seorang guru juga penting. Bila tengok baju cikgu cantik, beg tangan dan kasut pun cantik...barulah sedap mata memandang. Belajar best, pelajar pun senang hati," ujarnya.

Untuk bakal guru, Muhammad Syukri mengharapkan mereka membuat persediaan terlebih dahulu sebelum memulakan sesi pembelajaran.

"Ada juga cikgu yang masuk kelas, minta student buka buku teks, lepas itu salin apa yang cikgu cakap. Cara ini dah ketinggalan zaman dan agak membosankan. Saya rasa cikgu dan bakal cikgu kena kreatif dan cari 'sesuatu' untuk ceriakan kelas. Barulah best," katanya yang cukup mengagumi Cikgu Nor Hidayah Lukman yang dianggap guru sporting, kelakar dan terbaik pernah ditemui.      

Sementara itu, Cikgu Nor Hidayah ketika ditemui berkata, dia memang seorang guru yang suka buat lawak. Lawaknya bukan lawak 'bodoh' tetapi lawak yang ada isi.

"Pelajar sekarang dah lain. Mereka dah semakin bijak dalam segala aspek. Sebab itu setiap guru perlu selalu berinovasi dan kreatif dalam menarik minat pelajar untuk belajar.

"Jika cikgu blur, jangan malu untuk tuntut ilmu dengan yang senior. Sedia untuk terima teguran dan bersedia untuk berubah, insya-ALLAH cikgu itu akan disegani ramai," katanya.

Mengajar subjek Bahasa Melayu, Cikgu Nor Hidayah berkata, memang pelajar lebih suka dan sayang kepada cikgu yang sporting, baik, peramah dan mudah senyum. Namun, dalam sesebuah sekolah, karakter seorang guru perlu pelbagai.      

"Dalam satu sekolah, tak boleh semua guru sporting. Kena ada guru bersifat keibuan, tegas, garang, lemah-lembut dan sebagainya. Variasi ini tentunya akan menjadikan sebuah sekolah itu 'cantik', cemerlang dan harmoni," jelasnya.

KEMPEN KESEDARAN BUKU PERKHIDMATAN KERAJAAN (BPK) BAGI BULAN APRIL 2017

Reaksi :  


Sukacita dimaklumkan bahawa Anugerah Inovasi Negara, Anugerah Saintis Muda Negara dan Anugerah Teknologis Negara 2017 telah dibuka untuk penyertaan/pencalonan oleh orang ramai. 
Bagi penjelasan terperinci, Tuan/Puan juga boleh melayari alamat berikut, http://ain.mosti.gov.my. atau menghubungi En. Ahmad Syahir Mohd Nasir, KPSU Bahagian Perkhidmatan, Pembangunan dan Pembudayaan STI, MOSTI di talian 03-88858183.

1GovUC Tips - Siri 1/ 2017 (Ransomware)

Reaksi :  

Kerjasama 2 Hala SGO dan Mersinghebat.blogspot.com

Reaksi :  
Assalamualaikum.

Semoga admin sentiasa berada dalam rahmat Allah swt. InsyaAllah.

Saya perkenalkan diri saya sebagai founder Sistem Guru Online (Komuniti Pendidikan Malaysia).

Disini pihak SGO ingin menyampaikan berita gembira buat pemilik website di Malaysia. Sekiranya pihak tuan/puan mempunyai sebarang pengumuman, perkongsian bahan, aktiviti sekolah, atau program yang ingin pihak SGO war-warkan bolehlah hubungi kami di email founder@sistemguruonline.my . 

Syarat Pengumuman Mestilah :
1. Bertulis lengkap siap edit.
2. Selitkan gambar atau video berkenaan topik.
3. Pastikan website sekolah/kolej/universiti/syarikat anda mempunyai link SGO.

Segala perkongsian adalah percuma sahaja. Pihak kami tidak meletakkan sebarang caj buat masa ini insyaAllah. Pastikan ianya dalam bidang pendidikan dan bukan berkepentingan individu/ syarikat.

Selain itu, SGO juga menjemput pihak tuan/puan untuk membuat review tentang website kami Sistem Guru Online. Kami juga berbesar hati jika pihak tuan/puan dapat meletakkan banner atau link website kami di dalam website tuan/puan ini.


Segala perkongsian dari pihak tuan/puan adalah sangat kami hargai. 

Terima kasih.

Mohd Aried Rifke
Founder Sistem Guru Online

SAYEMBARA PENULISAN TRAVELOG BERUNSUR DAKWAH KPM 2017M/1438H

Reaksi :  

1GovUC eNewsletter Edisi 2/2017

Reaksi :  

Belajar Bila-Bila Masa

Reaksi :  

Transformasi Pendidikan Mersing

Reaksi :  
Jom sertai group perbincangan profesional Transformasi Pendidikan Mersing di https://telegram.me/joinchat/AG--HD235s4hSE1CQIwE5Q
Berbakti dan berkhidmat pada zamannya...