* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Jumaat, 29 September 2017

Doa Penenang Hati

Reaksi :  
Pernah tak kita rasa tak sedap hati, gundah gelana atau resah gelisah hingga menyebabkan gangguan emosi kepada diri?

Selain berzikir, bacalah doa penenang hati ini dan mohonlah kepada Allah SWT untuk mengeluarkan perkara-perkara yang meresahkan daripada fikiran kita itu.


Tugas + Jihad

Reaksi :  
Assalamu alaikum dan Salam Mahabbah.
AlHamdulillah, admin kongsikan artikel ini yang agak sesuai dan tepat dengan bidang warga pendidikan..
Sekadar untuk muhasabah bersama tanpa prejudis.

_NOTA HIJRAH 2_
*KERJA ADALAH TUGAS, JIHAD ADALAH TANGGUNGJAWAB*

📌 *Tugas adalah kerja yang diberikan dengan mendapat bayaran gaji atau imbuhan atau keuntungan duniawi.* Contohnya, kerjaya sebagai guru, petani, pegawai dan kerani. Mereka dibayar gaji atau mendapat keuntungan hasil dari kerja yang dilakukan.

*Manakala tanggung jawab ialah kerja yang dilakukan tanpa sebarang imbuhan atau tanpa imbuhan yang sepadan.* Contohnya ialah berdakwah, menjadi imam, menegur orang yang buat salah, membuang sampah tepi jalan, membimbing anak muda solat, mengajar dan menulis Facebook dakwah.

📍Ada orang yang melaksanakan kerja disebabkan ia merupakan tugas sahaja. Kalau tidak ditugaskan, dia tidak akan buat. Namun, ada orang yang melaksanakan tugas melebihi imbuhan yang diberikan kerana ikhlas untuk menjaga agama, bangsa dan negara. Itu adalah jihad.

📍Dalam masa yang sama, ada juga orang yang melaksanakan tanggungjawab ini dengan bersungguh, tetapi rupanya ada udang disebalik batu. Matlamat utamanya ialah kenaikan pangkat atau ingin mendapat pujian manusia. Wallahu a'lam, urusan ini diserahkan kepada Allah kerana ikhlas bukan urusan manusia.

Dari sudut majikan pula, pekerja melaporkan tugasnya kepada manusia. Manakala seorang (sukarelawan) yang melaksanakan kerja berdasarkan kepada tanggungjawab hanya mengharapkan balasan dari Allah. Dengan erti yang lain, majikannya adalah Allah.

‼Hijrah kita ialah berhijrah dari menganggap tugasan itu hanyalah sebagai tugasan sahaja, tetapi menganggap tugasan itu sebagai tanggungjawab yang kita bekerja untuknya bukan semata-mata kerana gaji atau upah. Kita kerja beyond gaji atau upah yang diberikan.

👉Sebagai contoh, tugas yang hakiki seorang guru math dan english ialah memastikan murid-murid lulus dengan cemerlang dalam dua subjek ini. Namun, sebagai seorang guru yang bertanggung jawab bukan sekadar itu, dia juga perlu mmemastikan murid-murid mempunyai akhlak mulia termasuklah memperingatkan mereka tentang solat. Guru itu juga sebenarnya memang komited tentang ibadah solat di sekolah, di rumah dan di tempat-tempat lain.

👉Begitu juga, tugas hakiki seorang pegawai agama ialah menguruskan hal ehwal Islam untuk memenuhi KPI tertentu. Namun, seorang yang ada ijazah dalam bidang agama bukan sekadar bekerja mencapai KPI berkenaan. Sebenarnya, dia boleh melipatgandakan usaha berkenaan termasuklah terlibat juga dengan aktiviti agama di kawasan kediamannya.

✏Dr. Muhamad Faisal

https://www.facebook.com/drfaisal7/posts/1636696623016453

Pengetua punya kuasa merotan

Reaksi :  
Kuasa merotan terletak di bawah Pengetua Sekolah bagi menghukum pelajar dan murid yang melakukan kesalahan disiplin atas dasar mendidik.

Utusan Online