* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................
Khamis, 17 Mei 2018

Buletin Bahagian Psikologi dan Kaunseling, KPM Bil. 1 / 2018

Reaksi :  
Salam Sejahtera dan Salam Negaraku Malaysia.

Buletin Bahagian Psikologi dan Kaunseling, Kementerian Pendidikan Malaysia “EMPATI” bil. 1/2018 pada kali ini memaparkan:

·         Sambutan sedekad BPsK pada 7-8 Mac 2018 sempena tahun ke-10 penubuhan BPsK dengan bertemakan “Peneraju Kesejahteraan Insan”. Majlis tersebut dirasmikan oleh Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid di Auditorium Kompleks E, Putrajaya pada 8 Mac 2018 bersama Kaunselor Organisasi KPM seluruh Malaysia.
·         Melestarikan Kelab: Mesyuarat Agung Kelab BPsK KPM telah diadakan pada 19 Januari 2018 bagi membubarkan jawatankuasa Kelab Sesi 2016/2017 dan melantik ahli jawatankuasa baharu bagi sesi 2018/2019
·         Inisiatif #57: Terengganu, 27-29 Mac 2018 : Bertempat di Telltrack IPG Kampus Dato’ Razali, BPsK bersama beberapa Tok Batin, GBK dan Kaunselor Organisasi dari beberapa negeri telah menghadiri Mesyuarat Penyelarasan Program di Bawah Inisiatif #57 Transformasi Pendidikan Orang Asli. Beberapa aktiviti dijalankan untuk meningkatkan minda orang asli dalam pendidikan serta menguatkan ukhwah bersama mereka.
·         Cakna Murid Bekeperluan Khas: Tanggal 14 Februari 2018, Rabu, buat julung-julung kalinya dalam sejarah Sedekad BPsK , 16 orang Guru Bimbingan Kaunseling, GBK dan Guru Pendidikan Khas , GPK dikumpulkan bagi mengadakan sesi sumbang saran bertujuan memantapkan lagi jalinan kerjasama . Pertemuan yang dijalankan oleh Unit Profesionalisme Kaunselor BPsK ini bermatlamat untuk memperkasakan kebolehupayaan GBK bagi memberikan perkhidmatan terbaik kepada Murid Bekeperluan Khas (MBK).
·         Program Bicara Santai: Dasar-dasar Baharu KPM.
·         Kursus Asas Pendidikan Khas: Bagi memantapkan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling untuk Murid Bekeperluan Khas (MBK).
·         Majlis Persaraan: Pada 24 April 2018, telah diadakan majlis persaraan Tn. Hj. Engliman bin Roslan A.M.N. Timbalan Setiausaha Bahagian, Bahagian Psikologi dan Kaunseling, KPM yang bersara pada 25 April 2018.

Bahagian Psikologi dan Kaunseling
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

0 komen ::

Catat Ulasan