* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Ahad, 12 Ogos 2018

TITIK POSITIF HARI KE-224 2018 12 Ogos 2018

Reaksi :  
Assalamu a’laikum wrth
Salam Mahabbah

TITIK POSITIF HARI KE-224 2018
12 Ogos 2018

1 Zulhijjah 1439H
Ahad

Konflik Budaya Kerja Terancang dan 'Adhoc'


Allah SWT mengajar kita tentang pentingnya menjaga masa dan membuat sesuatu secara terancang serta mempunyai tempoh masa yang dijadualkan.
Ia boleh dilihat bagaimana Allah SWT mendidik kita dengan penentuan peredaran malam dan siang, ketetapan waktu solat yang mempunyai tempoh masa tertentu. Ruang keluwesan diberikan atas sebab rukhsoh dan keperluan yang bergantung kepada kemampuan individu.

Merancang lebih awal dan ditakwimkan adalah satu budaya kerja yang terbaik dan ianya diakui oleh mana-mana pemikir strategik. Ianya akan mencorakkan budaya kerja sesebuah organsasi. Organisasi yang mantap ialah sebuah organisasi yang beragenda terancang dan mengikut apa yang dirancang serta berjadual disamping pelan risiko yang juga dibuat secara terancang. Perancangan awal amat penting kepada pergerakan sesebuah organisasi.

Pada waktu yang sama, kita mungkin sering terjumpa dengan budaya 'adhoc' .. budaya kerja tiba-tiba ... mungkin ianya datang daripada kita sendiri atau mungkin datangnya daripada pihak lain yang di luar kawalan kita.
Pertembungan dua budaya ini sebenar boleh merosakkan dan memperlahankan perjalananan sesebuah organisasi. Ia juga seolah-olah menafikan dan tidak menghargai anggota lain yang mementingkan perancangan awal, patuh kepada takwim, ketetapan masa dan sebagainya. Pertembungan ini juga boleh menimbulkan konflik dalam sesebuah organisasi... Orang yang merancang awal akan sering menjadi mangsa keadaan. 
Banyak masa dihabiskan hanya untuk merancang sahaja.. rancang..rancang... tunggu punya tunggu, punya tunggu... punya tunggu, kejar punya kejar, punya kejar ... sehingga hilangnya rasa tanggungjawab sesetengah pihak dan keegoan terus mendongak.
Perasaan putus asa mungkin timbul... yang jujur biasa akan jadi mangsa keadaan.

Perkara ini boleh diperbaiki sekiranya semua orang mempunyai rasa tanggungjawab yang sama.  Jom kita ... 
Merancanglah untuk kepentingan mencapai halatutuju organisasi yang sebenar, bukan merancang untuk kosmetik yang bersifat sementara.
Masih ada masa... Insya Allah

#1TP1H
#IbnM
#MersingHebat
#KekalPositif

0 komen ::

Catat Ulasan