* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

الإنسان يحاسب على الأفعال والله يحاسب على النيات

MEMPERKASAKAN KEPIMPINAN

MEMBINA KOMITMEN, MENCIPTA KEBERSAMAAN

TINDAKAN SE ALIM KATA

MENGUPAYAKAN ORGANISASI,
MEMINIMUMKAN KUASA DOMINASI

MENCIPTA SEJARAH, MEMAHAT TAMADUN

MEMINTAS ARUS MENCIPTA SEJARAH

ASPIRE TO INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE

Man punishes the action , but Allah the intention

Mudah-mudahan Allah SWT mempermudahkan segala urusan dan tindakan kita. Sokongan dan kerjasama anda adalah satu penghormatan kepada usaha merealisasikan hasrat slogan MERSING HEBAT berteraskan kepada amalan HIKMAH, EFEKTIF, BADAR, AMANAH dan TAWAKKAL.

اللهم اجعلنا من المستمعين القول فيتبعون أحسنه

Idea dan cadangan tuan amat dialu-alukan.

SEBARANG KESULITAN DAN KELEMAHAN AMAT DIKESALI.

Sila salurkan cadangan, komen dan aduan tuan/puan ke alamat email berikut : akademikmg@gmail.com.
...................................................................................................

Pendidikan Holistik Johor - Mengoptimumkan Potensi, Memaksimumkan Keberhasilan

Hala Tuju PPD Mersing

Hala Tuju PPD Mersing
Sabtu, 18 Mei 2019

Memperkasa Peranan Guru Hadapi Cabaran Semasa

Reaksi :  
Wawancara Essan Yahya bersama tetamu jemputan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin di dalam program Agenda AWANI.

7 Inisiatif Tambahan Kepada Inisiatif Menangani Beban Tugas Guru

Reaksi :  
YB Dr Maszlee umum inisiatif tambahan kurangkan beban guru

Sempena sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2019, YB Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia mengumumkan inisiatif jangka sederhana, yang dilaksanakan bermula seawal Januari 2019 sehingga ke akhir tahun.

Inisiatif-inisiatif itu merupakan tambahan kepada senarai inisiatif yang telah diumumkan pada 14 Januari lalu.

Tujuh inisiatif diumumkan ketika menyampaikan Ucapan Aluan pada majlis perasmian sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsana 2019 di SPICE Arena, Pulau Pinang.

Inisiatif yang diumumkan beliau terdiri daripada:

1. Bagi mengurangkan isu beban tugas guru berkaitan pelaksanaan SKPMg2 di mana guru perlu membuat semakan berkala terhadap tugas mereka dan menyediakan dokumen atau eviden berkaitan tugas tersebut, Jemaah Nazir telah memperkenalkan beberapa tindakan untuk menangani isu ini;

I. Pelaksanaan Audit SKPMg2 oleh pihak Jemaah Nazir telah diberhentikan dan sekolah hanya perlu melaksana audit kendiri bagi mengenal pasti kekuatan dan kelemahan masing-masing.

II. Fasa semakan dan penilaian kendiri dibuka dua kali setahun iaitu pada bulan Januari hingga Mac (Fasa 1) dan Ogos hingga November (Fasa 2) berbanding tiga (3) kali sebelum ini. Sistem Online sentiasa dibuka untuk dikemaskini dan pemantauan oleh PGB.

2. Bagi isu pengawasan peperiksaan pada waktu cuti sekolah, bermula tahun 2019, pengawasan peperiksaan SPM dilaksanakan secara dua fasa iaitu pada bulan Oktober dan November iaitu semasa waktu persekolahan.

3. Bagi analisis Peperiksaan Awam, Lembaga Peperiksaan juga telah mengambil inisiatif dengan menyediakan analisis peperiksaan awam yang dijana secara automatik untuk memudahkan sekolah mendapatkan maklumat tentang prestasi mata pelajaran dan sekolah. 

4. Bagi mengatasi isu beban tugas berkaitan guru mengisi pelbagai maklumat kesihatan murid iaitu mata, berat dan tinggi murid, Bahagian Pengurusan Sekolah Harian (BPSH) telah membina sistem Rekod Kesihatan Murid secara dalam talian (e-RKM). Dalam sistem ini, guru tidak lagi mengisi data profil murid dan waris kerana data tersebut dapat diperoleh daripada Sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM).

5. Bagi isu kesukaran pelaksanaan Ujian Aptitud Tahun 3 di sekolah yang tiada guru Bimbingan dan Kaunseling, pentaksiran tersebut telah dimansuhkan melalui Surat Siaran KPM Bil. 14 Tahun 2018, selaras dengan pemansuhan pentaksiran murid Tahap 1. 

6. Bagi memenuhi keperluan penggantian guru yang bercuti, cuti bersalin dan cuti sakit melebihi 28 hari, sebanyak RM35.2 juta peruntukan guru ganti telah disalurkan kepada semua Jabatan Pendidikan Negeri agar sekolah boleh menggunakan khidmat guru ganti. Dari semasa ke semasa Kementerian akan terus memohon peruntukan yang mencukupi untuk tujuan tersebut.

7. Bagi inisiatif jangka panjang pula yang selewat-lewatnya akan dilaksanakan hujung tahun ini, beberapa inisiatif telah dirangka termasuklah mengatasi masalah guru terpaksa keluar atas beberapa faktor sehingga menyebabkan mereka sukar memberikan penumpuan dalam bilik darjah. 

YB Dr Maszlee berkata, selain daripada itu, Kementerian Pendidikan Malaysia juga telah mengenal pasti beberapa inisiatif jangka panjang yang melibatkan isu yang lebih kompleks dan memerlukan kajian semula dasar dan peraturan sedia ada, penambahbaikan infrastruktur dan infrastruktur ICT, dan pengoptimaan perjawatan dan pengisian sumber manusia di sekolah. 

"KPM berharap melalui pelaksanaan inisiatif yang melibatkan pengoptimaan perjawatan dan pengisian sumber manusia di sekolah nanti, ianya dapat memastikan sekolah dapat berfungsi secara maksimum serta agihan guru yang seimbang supaya tidak berlaku kekurangan dan lebihan guru di sesebuah sekolah," katanya.


Lampiran :

YB_Dr_Maszlee_umum_inisiatif_tambahan_kurangkan_beban_guru.pdf
Ahad, 12 Mei 2019

TITIK POSITIF HARI 132/365 2019

Reaksi :  
Assalamu a’laikum wrth
Salam Mahabbah

TITIK POSITIF HARI 132/365 2019
12 Mei 2019
7 Ramadan 1440H
Ahad

Dalam gelapnya malam, masih ada setitik cahaya bulan dan bintang.
Dalam setiap harapan, ada peranan yang perlu dibuat.
Mulakan daripada yang kecil, kuatkan tekad dan usaha yang bersungguh-sungguh.
Allah tidak akan mengubah nasib kita hanya dengan berangan-angan. Bertindaklah, berperananlah mengikut posisi kita dalam organisasi, keluarga dan masyarakat.
Rancanglah untuk berjaya bukan merancang untuk gagal.
Plan to do, not plan to fail.#1TP1H
#IbnM
#MersingHebat
#KekalPositif